HTML

Szerzők

Orbán szerint a világ

Sokak számára ma Magyarország egy sötét, gonosz hely, ahol minden rossz Alfája és Omegája egyetlen ember, talán maga az ördög, a félelmetes nagyúr! Valahol azonban ez a világ véget ér, és ott kezdődik egy új. Lépj be a kapuján! Lépj be Orbán világába!

Friss topikok

Címkék

Ki dönti be a világazdaságot? - Világkupa

2012.11.22. 20:56 marco74

Jó napot Hölgyeim és Uraim! A verseny folytatódik! Ki dönti be a világ gazdaságát? Idén vagy legkésőbb 2013-ban újra gazdára lelhet az általában 70-80 évente kiosztásra kerülő díj: Ki dönti be a világgazdaságot? Az idei verseny azonban több szempontból is új, először kerülhet a díj egy országhoz! 2008 óta miután a bankszektorok átterhelték veszteségeiket az adófizetőkre egy csomó ország szállt be a versenybe. Nézzük a jelenlegi állást!

 Görögország kétségtelenül még őrzi vezető pozícióját! Méltán veszi körül a kis Dél-Európai országot nagy figyelem, pedig mindent megtesznek a tárgyaló asztal mellett is, hogy Görögországot diszkvalifikálják a versenyből, és így a végkimenetelt kétségessé és izgalmassá tegyék. A kis ország egyszerűen nem bír megválni első helyétől! Igaz szakavatott csapat veszi körül, így az EB, az IMF és EKB szakértői konzorciuma segíti. Bár az mindenki számára egyértelmű, hogy ki az aki valóban segíti és nem inkább hátráltatja őket a cím megszerzésében.

Magyarország viszont ismét az élbolyban! Hiába a 2008-as diszkvalifikáció az ország újra a legjobbak között 2010 óta! Hihetetlen teljesítmény ez egy már leírt országtól! Olyan már fordult elő, hogy egy ország sikeresen küzdött a diszkvalifikációs kísérletek ellen a verseny folyamán (Törökország, Dél-Korea), de hogy már egy kizárt ország tért vissza: ez valóban példátlan ember feletti teljesítmény! Kérdéses, azonban, hogy Magyarország az élmezőnyben maradhat-e, hiszen 2013 márciusában a Magyar Nemzeti Bank elnökének leváltásával egy teljesen új helyzet állhat elő. Azzal, hogy a magyar kormány ismét a saját kezébe veszi a monetáris politika irányítását leszakadhat a nagy presztízsű mezőnytől, melynek élbolyához tartozik Görögországon kívül Portugália, Spanyolország, Írország (az utolsó időben egy kicsit leszakadva), persze mivel ők az Euró zónához tartozásnak nem kényszeríthetők önálló monetáris politikára, és e nélkül valóban könnyebb.

Térjünk rá most a frissebb eseményekre, hiszen a verseny hihetetlenül kiélezetté vált. A választások óta, az Amerikai Egyesült Államok neve is felmerült a lehetséges befutók között. Bár felzárkózása az élbolyhoz még eltarthat egy ideig, de a belső és külső adósságának nagysága önmagában is esélyessé teszi őket a végső győzelemre.  Meglátjuk, hogy a januárban esedékes költségvetési visszavágások (fiscal cliff), adnak-e elég esélyt, hogy az élbolyba repítsék.

A legújabb fejlemény azonban Japán hihetetlen ütemű felzárkózása az élmezőnyhöz. Második pillantásra azonban már semmi meglepő nincs ebben, hiszen az államadósság már régóta 200% felett van (a háztartások és vállalatok adósságáról ne is beszéljünk). Új fejleményként azonban, a növekvő recessziós kilátások egyre biztosabbá teszik, hogy Japán nem képes kihízni adósságát, így most már nekik is minden esélyük megvan a cím megszerzésére. Kedves olvasóink most búcsúzunk, de ne menjenek messze, a verseny egyre izgalmasabb. Ki tudja? Talán még az idén eldőlhet! Hamarosan jelentkezünk! S ki tudja, talán a célegyenesben akár Magyarországnak is drukkolhatunk!

1 komment

Címkék: csőd államadósság IMF

A bejegyzés trackback címe:

https://orbanszerintavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr444920352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása