HTML

Szerzők

Orbán szerint a világ

Sokak számára ma Magyarország egy sötét, gonosz hely, ahol minden rossz Alfája és Omegája egyetlen ember, talán maga az ördög, a félelmetes nagyúr! Valahol azonban ez a világ véget ér, és ott kezdődik egy új. Lépj be a kapuján! Lépj be Orbán világába!

Friss topikok

Címkék

Válasz a Véleményvezérnek - Mi vagyunk az értelmiség

2012.11.27. 10:42 marco74

Ha a VéleményVezér egy kicsit is próbálná megérteni Orbán historizáló szimbolikai formanyelvét, nagyon egyszerű dolga lenne. Csak fel kellene ütnie egy értelmező kéziszótárt a szabadságharc és a gyarmat címszavaknál, vagy legalább a wikipédiában bepötyögni az IMF mozaikszót és röviden utána nézni a világban jelenleg zajló gazdasági folyamatoknak, máris nagyon könnyű lenne értelmezni és megfejteni ezt a retorikát. Akkor méltán nevezhetnék magukat értelmiséginek.  De nem teszik, mert azonnal lebuknának. Ugyanis a politikától magát távol tartó középnek egyből feltűnne, hogy a szürkének látszó pártpalettán elkülöníthetőek, ha nem is teljesen tisztán, a fehér és a fekete árnyalatai. A liberális baloldali mantrákban hívők számára pedig feje tetejére állna a világ. Minden pont fordítva igaz, ahogy eredetileg gondolták (sulykolták beléjük).

Az egyéni kezdeményezőképesség és kiemelkedés elfojtásán alapuló Kádári-szocializmus a 80-as években elkezdte hazánk eladósítását. A gravitáció ettől kezdve egyre erősödött a kölcsönöket folyósító Nyugat irányából, míg végül a vonzás hatására 80-as évek végén eufórikus hangulatban a Kádári szocializmus bevégeztetett, s beléphettünk „a szabad világ” kapuján. Igaz, az új világ nemcsak felzárkózást és az elszigeteltség megszűnését jelentette, hanem állandó megújulásra késztető versengést. Ettől fogva vált meghatározóvá az a politikai kettéosztottság, amely minden olyan országban megfigyelhető, amelyet dominánsabb hatalmak vesznek körül.

A szociális-liberális szárny a Nyugathoz való simulékony idomulást választotta, helyenként az ország hosszú távú érdekeinek teljes figyelmen kívül hagyásával, az érdekérvényesítés teljes feladásával, mindezt hitelből történő osztogatással fűszerezve. Kommunikációjukban elsősorban a nyugati országok szempontjai szerinti szólamokat szajkózták. Másrészt lopással vádoltak mindenkit, aki saját erejéből gazdagodott, amit könnyű volt elhitetni a versenyben leszakadó, lehetőségeit kiaknázni képtelen kisemberrel. A legszomorúbb, hogy ennél a primitív kommunikációnál ma sem futja többre.

A másik szárny, kezdetben még nemzeti-liberális, majd nemzeti-polgári, a kádárizmus antitéziseként nem behódolni, szolgálni és kiszolgálni, hanem versenyezni akart, hogy ne lakája, hanem egyenrangú polgára lehessen Európának és ezért bátran ki is állt.

Nézzük meg, hogyan értelmezhető az orbáni narratíva a világgazdasági-mutatók adatai alapján. Jelenleg három fő gazdasági adattal határozzák meg egy ország pénzügy helyzetét: GDP arányos államadósság, költségvetési deficit, gazdasági növekedés. Az IMF, a hitelminősítők, s az egyéb gazdasági szervezetek is ezt veszik figyelembe.

Magyarország (77%, -3%; -1,5%)

Nagy Britannia (88,4%, -8 %; 0,8%)

USA (106,6%; -8,1%; 2,1%)

Japán (235,8%; -10%; 0%)

Franciaország (89%; -4,6%; 0,5%)

 Vajon komolyan vehetők-e a hitelminősítők és nemcsak politikai döntést hoznak-e, amikor a fenti adatok alapján Magyarországot a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolják (ez egyfajta szégyenpad), miközben Nagy-Britannia még mindig tripla A, a legbiztonságosabb befektetési osztályba sorolt ország?

A fenti számok mellett vajon nem a kiszolgáltatott, gyarmati függés jele-e, hogy Magyarországot 8-9%-on finanszírozzák, miközben a nagyobb államadóssággal és deficittel rendelkező Nagy-Britannia, Japán, USA adósságát 1-2% körüli összegen?

Vajon nem szabadságharcot folytat-e egy ország, amely unorthodox módon nem pusztán adósságcsapdába csalt polgáraival fizetteti a túlhitelező bankok miatt is bekövetkező gazdasági visszaesés árát, kiszabadítva őket az adósrabszolgaságból, hanem próbálja a terheket megosztani s ráadásul elsősorban a legfőbb okozót terhelve?

Vajon független-e azaz ország, melynek jegybankja ellentétes intézkedéseket hoz kormánya nyíltan vallott gazdaságélénkítő politikájával szemben, miközben más országok jegybankjai (FED, BoE, BoJ, ECB) csakúgy öntik az államkötvényeikbe az elektronikusan teremtett pénzt, hogy gazdaságuk beindítsák? S vajon van-e igazi szólásszabadság abban országban, ahol politikusi nyilatkozatokra reagálva (mintegy gombnyomásra) változnak az árfolyamok?

S vajon igazságos világ-e az, ahol a bankok rossz tőkekihelyezéseit az adófizető állampolgárokkal fizettetik meg? Miért is ne lenne igazságos, ahol minden igazságtalanságot az ellenzéki értelmiség azzal magyaráz, hogy a kétharmados többségét példátlan fegyelemmel igazgató Orbán Viktor a miniszterelnök. S minden gazdasági problémát arra vezet vissza, hogy a deficitet dekonjunktúrában 3% alatt tartó Matolcsy a gazdaság irányítója (az euró zóna legnagyobb válságában). Hiszen, még ha nem is plakátoltátok ki BKV buszokra ti ezt pontosan tudjátok, hiszen mindig így hirdetitek, mert ti vagytok az értelmiség.

4 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://orbanszerintavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr504927820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megfigyelo 2012.11.27. 18:43:38

Ez úgy hülyeség, ahogy van: Magyarország megállíthatatlanul robog a gazdasági összeomlás felé, és ennek elsőszámú oka az az évi 700 milliárd forint, amennyit a legfelső (néhány) tízezer "nemzeti ajándékként" kapott az egykulcsos SZJA bevezetésével. (Ebből évi 200 milliárdot a szegény(ebb)ektől vettek el, 500 milliárd pedig évről évre hiányzik a költségvetésből. Ezért kell mindenféle különadókkal, ÁFA-emeléssel, 26-féle új adóval és egyébb unortodox marhasággal megfojtani a gazdaság növekedést, ami szükségszeúen megint újabb ás újabb megszorításokat fog indukáni egy legelé tartó spirál mentén...

68nyara 2012.11.28. 09:08:18

@Megfigyelo: "Magyarország megállíthatatlanul robog a gazdasági összeomlás felé..."

Ok, értem én, robogunk a gazdaság összeomlás felé. Már 2010-óta legalább naponta kétszer látom ezt leírva. Minden fórumon ezt hallom és olvasom. Minden alkalommal amikor valami "történik", azonnal jön a jajveszékelés, hogy mindjárt egekbe szökik az euró árfolyam, a gazdaság már csak hónapokra/napokra van a csődtől. Azonnal megjelennek a Nomura típusú intézetek, és hatalmas leértékelődést vizionálnak már a jövő hétre. Aztán valahogy mindig késik az az összeomlás. Nem lehet - persze nem megengedve, csak elméletice - hogy az az elmélet hibás ami ennyire nem akar bejönni?

Mennyire bízzak az olyan cégekben amelyeknek a "jóslatai" ennyire nem akarnak bejönni? Persze ilyenkor mindig megérkezik a magyarázat, hogy ó, ez csak az éppen kedvező nemzetközi helyzetnek köszönhető, de majd a jövő héten/hónapban. Na akkor majd meglátjuk, eljön a világvége. Egymásra licitálnak ezerrel, az egyik szerint szörnyűbb dolgok következnek be majd, mint a másik szerint.

Nem azt mondom, hogy nem következhet be valami ilyesmi, csak kezd kicsit a Brian életéhez hasonlítani a dolog. Tudod, a próféták.

Biztos, hogy nincs valamiféle önös érdek ezek mögött a víziók mögött? Biztos, hogy racionális gazdasági elemzéseket hallunk, és nem csak ötletrohamokat?

Megvitathatjuk persze azt is, hogy mi lenne a helyes gazdasági magatartás egy ilyen helyzetben. Mondjuk szerintem az is egy elképzelés lehet, hogy töröljük el az össze kivetett rendkívüli adót (Bank, telekom, energia szektor, stb.), vezessünk be sávos adózást (Mondjuk a realitásokból kiindulva, nem nagyon lehetne a 45-50%-os adósávot magasabbra tolni mint havi 300-400 ezer bruttó, mert különben nincs értelme.), csökkentsük a közalkalmazottak bérét, (én olyan 25%-ra gondoltam), a nyugdíjakat (szintén 25%), állítsunk le minden állami beruházást (de tényleg mindent, nincs útfelújítás, stb.). Na ezzel már elő is állt az a hiányzó összeg. A fiatalok elindulnak tömegesen vissza az országba, hiszen máris mennyivel jobb lesz nekik (mennyivel is? biztos, hogy hazatérnek?), a gazdaság beindul (mitől is?) és nyugodtabb lesz az élet (kiknek is?).

Lehet vitatkozni a számokkal, a százalékokkal, de ne etessük az embereket azzal, hogy az egyik oldalon elmondjuk, hogy miért rossz ez a gazdaságpolitika (illetve dehogy mondjuk), a másikon meg a Kánaánt ígérjük. Nem, az embereknek meg kell mondani, hogy ÉHEN FOGTOK DÖGLENI, de az állam, na az gazdaságilag sikeres lesz. Bezony.

Csakhogy az ÁLLAM az nem más mint a benne élők összessége. Lehet sikeres államról beszélni miközben az államot alkotó egyes emberek nem sikeresek?

tomwar 2013.02.15. 14:46:59

@Megfigyelo: Es ez nagyobb osszeg, mint amennyi veszteseget termelt az allamnak a MANYUP rendszer a bevezetes utani elso evtizedben eves szinten. A kulonbseg az, hogy az egy ido utan a MANYUP csokkentette volna az allam veszteseget, sot...
süti beállítások módosítása