HTML

Szerzők

Orbán szerint a világ

Sokak számára ma Magyarország egy sötét, gonosz hely, ahol minden rossz Alfája és Omegája egyetlen ember, talán maga az ördög, a félelmetes nagyúr! Valahol azonban ez a világ véget ér, és ott kezdődik egy új. Lépj be a kapuján! Lépj be Orbán világába!

Friss topikok

Címkék

Matolcsy, a sikerpropagandista: de mi a valóság?

2012.11.09. 23:05 marco74

Lehangoló a magyar gazdaság teljesítménye, hiszen Magyarország gazdasági teljesítménye csökken. Mire fel mégis Matolcsy kincstári optimizmusa?

Abszolút mértékkel nem is lehet a Matolcsy irányította gazdaságpolitikát sikeresként elkönyvelni, de ha a világgazdaság helyzetét nézzük, relatív sikerről beszélhetünk. Először a piaci környezetet nézve láthatjuk, hogy számos ország gazdasága nem csakhogy csökkent, de öt európai ország csőd-közeli vagy kvázi csődben van (Görögország, Spanyolország, Portugália, Írország, Ciprus). A fenntarthatatlan adósságpálya miatt szinte az egész nyugati világban vissza kell vágnia a hitelből történő költekezést, ez jelentősen csökkenti a gazdasági teljesítményt is.

Magyarország megkezdte alkalmazkodását ezen új pályákhoz. S csökkentette költségvetési deficitjét. Az alacsonyabb költségvetési hiánnyal egyenes arányban csökkent a gazdasági növekedés. Tehát a gazdasági növekedés visszaesése nem kudarc, hanem a költségvetési hiány lefaragásának sikeréből következő szükségszerűség. Ezt a két számot összehasonlítva Magyarország valóban sikertörténet. Spanyolország, Portugália, Nagy-Britannia, mind olyan országok, ahol a magyar költségvetési hiányt jóval meghaladó túlköltéssel sem tudtak kikecmeregni a recessziós sávból. Külön érdekesség, az Amerika Egyesült Államok példája, ahol az évek óta jellemző 10%-hoz közeli deficit sem tudta érdemben beindítani a gazdaságot: mindössze 2% körüli gazdasági növekedést produkált, s az USA is kénytelen lesz drasztikusan visszavágni a költségeit, ha egyensúlyba akarja hozni gazdaságát.

Mivel a kormányzati költekezésnek jelentős hatása van a gazdasági növekedésre, ezért a magyar GDP csökkenését ennek függvényében kell értelmezni.

Még nagyobb a kontraszt az Orbán-kormány teljesítménye és az Mszp-kormányzás között, ha összehasonlítjuk a reálgazdasági folyamatokat a két korszakban. A Gyurcsány-kormány alatt csúcson volt a hitelezési és főleg a svájci frank hitelezési boom. Egy ilyen környezetben nyilvánvaló, hogy pörög a gazdaság, új ingatlan-beruházások jönnek létre, növekszik a fogyasztás és legalább részben hihetjük, hogy ez a magyar ipart és szolgáltató szektort is pörgette (hiszen jobban fogytak a Suzukik is). A hiteldömping törlesztésre fordított forintok (vagy még inkább forintosított svájci frank) viszont pénzt vonnak ki a gazdaságból, azon a pénzen már nem lehet túró rúdit venni, nyelvtanfolyamot befizetni, de még fodrászhoz sem járni olyan sűrűn.

5 komment · 1 trackback

Címkék: gazdaság Orbán Matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://orbanszerintavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr634899734

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.10. 13:45:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.11.10. 19:49:09

Ekkora archoz legalább meg kellett volna tanulni a számtani alapműveleteket.A nemzetközi helyzetre hivatkozás,megkérdőjelezi a posztíró szellemi és morális szintjét.A nemzetközi helyzet az régóta fokozódik Virág et szerint!

zotyesz11 2012.11.10. 23:53:46

@laci0011: Szerintem meg mond azt, hogy nincs igaza, téved. Tévesek az adatai, te meg okos vagy.
Így egyszerűbb...

2ndgreenrevolution.com/wp-content/uploads/2010/02/United-States-national-debt.png
Az USA államadóssága asszem a GDP-jük százalékában mérve elég soknak mondható.
Bár nekik ott van a dollár nyomtatás joga, amivel tulajdonképpen a világban felhalmozott dollárkészletekre (Arabaok olaj bevételei, Dél-Amerika, Afrika, KÍNA) terhelhetik az adósságaik egy részét...

ygraph.com/chart/1347

Ja és nekem sincsenek szellemi meg morális szintjeim, vagy nemtudom...

laci0011 2012.11.11. 08:29:40

Ha szerelmes vagy a kormányba,írjál nekik szerelmes levelet.USA meg arra költ,hogy ne a medveszarban éljük le az életünket,már elfelejtetted?

zotyesz11 2012.11.11. 12:51:54

@laci0011: Ezt a szerelmes levelezést ajánlom neked is az USA irányába...

Tényleg ennyire jóságos amerika?!
Ennyire jótékonykodós az irányunkba?!?

Úgy tudom a költségvetése jó részét a katonai kiadások teszik ki, és ehhez képest elenyésző összeggel van jelen az IMF tartalékaiban.
Akiktől most pont nem kapunk hitelt, viszont törlesztjük az előzőt...

laci0011 2012.11.11. 14:12:32

Látom pörög a blog,ha baynauzol kicsit,még jobban fog!
süti beállítások módosítása