HTML

Szerzők

Orbán szerint a világ

Sokak számára ma Magyarország egy sötét, gonosz hely, ahol minden rossz Alfája és Omegája egyetlen ember, talán maga az ördög, a félelmetes nagyúr! Valahol azonban ez a világ véget ér, és ott kezdődik egy új. Lépj be a kapuján! Lépj be Orbán világába!

Friss topikok

Címkék

Orbán és a bíróságok függetlensége

2012.09.28. 10:21 marco74

Az Orbán kormány ellen egyik leggyakrabban az EU által is hangoztatott vád, hogy a bírói kényszer-nyugdíjazással, az OBH jogosítványaival és saját emberei kinevezésével a független bírói hatalmi ágat a saját befolyási körébe próbálja vonni. Azt, hogy ez nem pusztán öncél, és az, hogy milyen fontos politikai és gazdasági érdekérvényesítést tesz új, lojálisabb bírók kinevezése lehetővé, két példa is megmutatta a napokban. Az egyik állami mobil-szolgáltató indítását megakadályozó bírói döntés, a másik a Horthy szobor leöntésével kapcsolatos, finom szólva is vegyes érzelmekkel fogadott ítélet.

Az állami mobilszolgáltató elkaszálása rávilágít arra, hogy mennyire fontos a megfelelő káderpolitika akár az igazságszolgáltatás területén is ahhoz, hogy a kormányzó erők akaratát véghezvigye. Ha olyan bírák elé kerülnek ügyek, akik nem értik, vagy talán ellenszenvvel viseltetnek a kormányzó politikai kurzus terveivel és lépéseivel, végeláthatatlan károk okozására képesek. Egy nemzetgazdaságot meghatározó stratégiai döntést, holmi formai okokra hivatkozva megsemmisíteni, ha a jognak nem is, de a praktikusságnak és a józan észnek ellentmondanak.

Ugyan nem tudok semmit a döntést elkaszáló bírók hátteréről, sem bírói döntések mechanizmusáról a döntés, úgy tűnik, nem valami égbekiáltó elvi, hanem formai okokra korlátozódik.

A kormány koncepciója az állami mobilszolgáltató alapításával világos: a szűkölő szabad piacok és a világi gazdasági viszonyok átrendeződése miatt az államok egyre jobban rászorulnak a saját belső erőforrásaik optimálisabb kihasználására. Az állami mobil cég ilyen lehetne! Lehetett volna? Egyrészt a belföldi mobil távközlés piacon keletkező haszon tortájából az állam egy szeletet közvetlen megtarthatna, másrészt az új szolgáltató munkahelyeket teremthetne a kormány egy másik fontos stratégiai célját is szolgálva. Sőt talán még járulékos haszonként a verseny élénkítésével a lakossági ügyfelek is jobban járnának.

Nyilván kockázattal is jár egy állami cég gründolása. Mi van, ha a gyors technológiai változások miatt vagy egyéb új gazdasági trendek megjelenése miatt az állami céget nem lehet nyereségessé tenni? Kockázat azonban mindig lesz, és a jelenlegi gyorsan változó gazdasági és társadalmi helyzetben a tétlenség a legrosszabb.

Térjünk vissza most a bírákhoz, és a másik ügyhöz.  A Horthy-szoborral kapcsolatos ítélet a magyar társadalom megosztottságát mutatja közelmúlt történelmünk egy darabjával kapcsolatban. Horthy sokak számára az I. Világháború után lerombolt és felszabdalt Magyarország újjáépítője. S a XX. század másik nagy világégésekor bekövetkezett újabb magyar tragédia kárait, veszteségeit, fájdalmait tompító államférfi (pl. a magyarországi zsidó közösségek deportálásának megakadályozásával a német megszállásig), aki hosszú évszázados politikai alávetettség után Magyarország függetlenségének helyreállította. A másik Magyarország részben a szocializmus 40 éves nevelőmunkájának, és a Horthy-korszakot negatívan megítélő értékrendjének is köszönhetően (amely elég etikátlanul gyakran összemosta Horthy rendszerét a fasizmussal), Horthyra mintegy nemzetrontóként tekint. Orbán kormánya, bár finoman (centrista szavazó rétegük részbeni Horthy ellenszenve miatt), de pozitívan viszonyul a két világháború közötti történelmi korszakhoz, egyrészt jelezve, hogy kül- és gazdaságpolitikájában az eddiginél más, önállóbb, nagyobb mozgástért kíván kialakítani a világban lezajló alapvető gazdasági és társadalmi átrendeződés következtében is. Ez alól a társadalmi megosztottság alól nem vonta ki magát a bíró kar sem. Az ítélet is mutatja, hogy a bírói szubjektum, ha teljesen nem is fordíthatja meg a törvényeket, de értelmezésében, sugallataiban feltétlenül akadályt állít a jelenlegi kurzus terveinek megvalósítása elé. S ez részben befolyásolhatja a jelenlegi kormányzó erők sikerét.

Nem véletlen szerepelt idézőjelesen a ’független’ jelző a bírókat jellemző szóösszetételben. Az aktuális politikai kurzusok mindig megpróbálták a bírói hatalmi ágat a maguk érdekében felhasználni. A törvényi háttér szerint látszólagosan független hatalmi ágat a személyi lojalitás függésén vagy a bírók szubjektív világ látásán keresztül a politika mindig is képes volt befolyásolni.

A világban is látszanak azok a tendenciák, hogy a bírósági döntések pusztán gazdasági és politikai érdekeket szolgálnak. Aki, nyomon követi a nagy elektronikai, számítógépes és internetes cégek közötti nagy szabadalmi háborút az láthatja, hogy az ítéletek gyakorlatilag 100%-an megjósolhatók, aszerint, hogy melyik cég anyaországában zajlik a bírósági procedúra. Nyilvánvaló az összejátszás a cég és országa között, ahol a hazai pálya előnyét a teljesen ’független’ bíróságok sem fedhetik el.

A bírói kinevezések új rendszere, nem önmagáért a hatalom gyakorlásáért való cél, hanem a kitűzött politikai ill. gazdasági célok megvalósítását, azok hosszú útjának kiegyengetését szolgálja, másrészt az egész világban jelenlévő jelenség az, hogy a bírói hatalmi a ágat a köz- és gazdasági szereplő saját érdekükben használják. Naivak azok, aki valami megfoghatatlan és elvont igazságosságot várnak el tőlük

5 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://orbanszerintavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr364807936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marco74 2012.10.01. 10:25:04

@/ms: Isten hozott a való világban :) A bírói függetlenség nem más, mint PC (politically correct) kommunikáció. Mivel semmilyen kötelék nem fűz a kormányhoz sem a politikához, engem nem korlátoz a PC abban, hogy a valóságról írhassak. Millió más példát lehetne felhozni 'a bíróság független működésére' (látod ez cinizmus!;). Egy hosszú út első lépését tetted meg azzal, hogy elolvastad ezt a blogot. Talán még nem tört össze az az álomvilág amelyet eddig a valós világnak hittél,de talán az első hajszálrepedések megjelenhettek! Jó utazást, s izgalmakat egy új ismeretlen világ felfedezéséhez!

marco74 2012.10.01. 17:58:29

@/ms: Először is válaszodból világos, hogy Ön nem lehet naiv, ezt feltételezni tőlem valóban súlyos tévedés volt! Sokkal inkább, olyan valaki kell, hogy legyen Ön, aki képtelen elfogadni a világot, olyan kereknek, amilyen, és hogy az olyan sokféle lehet, ahányféleképpen mi emberek láthatjuk. Valószínűleg, ezért nem képes elfogadni, hogy a dolgok, más szempontból, másképp látszódnak, vette rá arra, hogy sértődött sorait megírja.
Ugyan nem ismerem a műveltség SI mértékét, amit bizonyára Ön igen, hogy ilyen szakértően meg tudja állapítani, hogy még fél művelt sem vagyok, de a PC lexikon megfogalmazása is azt bizonyítja, hogy az Ön már szinte makulátlan műveltségedben is vannak fehér foltok. Hiszen a hivatkozott angol nyelvű bejegyzés szerint a PC tárgya nem csak a különböző etnikai, szexuális orientációjú, vagy bizonyos foglalkozás szerinti (bár bírókkal kapcsolatban nem tudok egy Politically Incorrect kifejezést konzumhölggyel vagy az őstermelővel ellentétben) embercsoportok sértő módon való megnevezésének finomítása, hanem bizonyos vallások, hiedelmek, elvek ideológiák is a tárgyát képezik. Nyilvánvaló nem várhatja a kormánytól elsősorban a PC jegyében, hogy azt nyilatkozzák, hogy a bírói kar idősebb tagjainak cseréjére a szocialista pártállamhoz való erős (bolsevista – PI ) kötödése miatt van szükség. A kormány azt sem mondhatja, hogy az igazságosság elve, ugyan szép, de a naiv és széplelkek ábrándja, amikor politikai döntéshozók az USA-tól Oroszországig, vagy politikai befolyással rendelkező multinacionális vállatok (Samsung, Apple) Amerikától Ázsiáig mind-mind befolyásolják, se nem az igazságosság nemes, ámde megfoghatatlan eszméjének érvényesülése érdekében, hanem sajátjukban. en.wikipedia.org/wiki/Political_correctness
A pontyola megfogalmazást végtelenül sajnálom, de nem írtam hiába, hiszen vagy tíz soron keresztül rugózott rajta ’Őműveltségessége’. 
S hogy ne tévesztem szem elől, elsősorban a sok személyi kvalitásaimat érintő mellékvágány miatt, visszatérek az eredeti problémára.
Pontosan azok tiporják sárba az igazságosság eszméjét, nem látva semmilyen elvet, akik intézményes függetlenségüket, arra használják fel, hogy ideológiai alapú, erősen megosztó, sértő kijelentésüket tesznek pusztán saját ízlésük felsősége okán, mondvacsinált formai okokra hivatkozva lehetetlenítsenek sok ezer embernek munkát adó gazdasági projekteket, s gazdasági érdekeiket képviselő bíróságokat válasszanak. Az első bekezdés nem szól másról, mint arról a tényről, hogy ezt a „kikezdhetetlen szakmai függetlenséget”, kizárólag csak Justicia mérlegét magasban tartó bíró kasztot a politikában ismerhetik, és eszerint hoznak az igazságügyre vonatkozó politikai döntéseket, az abszolút hatalom megszerzésének vágyán túl is.
Addig is magasra a műveltség csúcsaira és feljebb!!! :)))
süti beállítások módosítása