HTML

Szerzők

Orbán szerint a világ

Sokak számára ma Magyarország egy sötét, gonosz hely, ahol minden rossz Alfája és Omegája egyetlen ember, talán maga az ördög, a félelmetes nagyúr! Valahol azonban ez a világ véget ér, és ott kezdődik egy új. Lépj be a kapuján! Lépj be Orbán világába!

Friss topikok

Címkék

Az IMF a boncasztalon

2012.09.10. 02:23 marco74

Ugyan látszólag sok ellentmondás, horribile dictu, hazugság is van Orbán és csapatának megnyilatkozásaiban az IMF-vel való megegyezéssel és kapcsolatban, de most vegyük górcső alá az IMF és az EB ’”titkos” dokumentumait (a tárgyalásokról készült helyzetelemzést és egy frissebb EB által kézbesített levelet!

Még ha valóban nincs más valóban titkos „halállista”, ezek az iránymutatások is nyüzsögnek az ellentmondásoktól, képtelenségektől és a magyar sajátosságok nem ismerésétől.

A kiadások csökkentése (részben a szociális kiadásoké): A gazdaságot két motor hajthatja: egyrészt a belső fogyasztás, másrészt a külföldre eladott áruk, azaz export. Ezért bármilyen szociális juttatás visszavágása valószínűleg nagy gazdasági visszaesést is jelentene, mivel csökkenti a belsőfogyasztást. Tankönyvi példa pl. Görögország, Spanyolország, Nagy-Britannia, amely országok a megszorítások miatt csak még súlyosabb válságba kerültek.

A vállalatok és bankok terheinek csökkentése a hitelezés újbóli beindítása érdekében: Nézzük akkor a valóságot: a jelenlegi válság oka, hogy a bankok túlhiteleztek. Túlfűtötték a gazdaságot azzal, hogy túl sok hitelt helyeztek ki, melyek részben visszafizethetetlenek. Ezek után csökkenteni terheiket? Alkalmazni a nyugati módszert, azaz a veszteséges bankokat az adófizetők pénzén kellene megmenteni? A bankokból azonban nem kell mindenképpen mumust csinálni. Valóban hatékony szereplői is lehetnek a gazdaságnak, hiszen ”pénzteremtésükkel” kvázi költség nélkül, jó kockázati elemzéssel pumpálhatnak pénzt a gazdaságba, de a jelenlegi gazdasági helyzetben a sikeres tőkekihelyezésre csekély az  esély.

A foglalkoztatás és a gazdaság növekedésének ösztönzése (részben az adórendszerrel):Az egykulcsos adó is hasonló céllal született. A támogatás azt jelentené, hogy kevesebb adóterhet fizessenek a Magyarországon működő cégek, de ehhez a szociális juttatásokat vissza kellene vágni Ez viszont csökkentené a magyarországi piac fogyasztóképességét, így belföldi piacra nem érdemes termelni vagy hitelezni, hiszen a kedvezmények dacára sem érdemes a cégeknek termelésüket bővíteni egy szűkülő piacon! A másik lehetőség itt is az export, de egy olyan időszakban, amikor a Nyugati világ legnagyobb fogyasztója az USA protekcionista gazdaságpolitikát folytat, egyre nagyobb akadályt emelve az áruk szabad áramlásának útjában, vagy amikor egyre több adósságcsapdában szenvedő ország is arra kényszerül, hogy növelje exportját és visszafogja a belső fogyasztását, nagyon csekély a siker lehetősége.

középtávra tervező, kiszámítható gazdaságpolitika és jogi környezet: Egy ilyen világban ez a legnevetségesebb ajánlás. Amikor az USA trillió számra nyomtatja, ill. elektronikusan lazítja dollárját, ezzel próbálva beindítani a gazdaságot (mellesleg felhajtva az árakat). Amikor az Euró zóna az összeomlás szélén áll és saját maga szabályait szegi meg?! Még hosszan sorolhatnák, milyen alapvető változások zajlanak jelenleg a világgazdaságban.

„Az szja-rendszer átalakítása is terítéken lesz, a szakértők szerint például a családi kedvezményeket át kellene rendezni annak érdekében, hogy az célzottabban érjen el rászorulókat.”: Ez a magyar társadalmi helyzet ismeretének teljes hiányáról szól. Magyarországon épp az volt a baj, hogy a gyerekeket nevelő és dolgozó családokra túl nagy teher hárult, miközben segélyekből is lehetett gyereket nevelni. A jelenlegi családi támogatás egy jó szemléletű rendszer, amely hosszútávon kedvező változásokat indukálhat a magyar társadalomban. A segéllyel támogatott gyerekvállalás helyett a munkavállalással támogatott gyerekvállalást.

A befektetői bizalom megszerzése: A legfőbb kérdés, hogy a befektetők nem inkább maguk a probléma, mint a megoldás? A befektetők általában azok, akiknek pénzük van és azt fialtatni szeretnék valahogyan. A befektető, azonban már nem emberek, hanem teljesen intézményesültek. A legnagyobb amerikai bankok állnak a hegy csúcsán. Azonban, mivel túlhitelezték a nyugati gazdaságot, már nem a valódi gazdaságban fektetnek be, hanem úgynevezett származtatott ügyletekből szerzik jövedelmük nagyobb részét, csúnyábban kifejezve spekulálnak, az olaj, az élelmiszerek vagy akár a valuták árára, sőt államadósságra. Ez a gyakorlat indíthatja el a következő gazdasági cunamit.

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orbanszerintavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr84765506

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.10. 13:18:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.09.10. 10:29:40

A válaszok egy része nem tudom hogy vicc vagy komoly?
Ezt te gondolod vagy szerinted ezt gondolja Orbán.

Én most elsőre csak az egykulcsos adóval kapcsolatos részhez szólnék hozzá.

Nyilvánvalóan nem jött be az a dobás hogy az egykulcsos adóval olyan mértékben pörög fel a belső fogyasztás, amely felpörgeti a gazdaságot.
Mondjuk ha megnézték volna a fogyasztói szokásokat és a magyar gazdaság szerkezetét, akkor rájöttek volna hogy ez nem is fog menni.
A többlet bevétel egyrészt megtakarításokban realizálódott, másrészt KÜLFÖLDÖN elköltött pénzben (magyarul most nem 1 hanem 3 hétre mentek Thailföldre nyaralni).

A "magyar gazdaság" illetve a vállalkozói szektor jórésze a lakossági szolgáltatásokból él (kereskedő, valamilyen iparos (csőszerelő, bádogos), valamit szolgáltat (pl. fodrász, műkörmös, masszőr)).
Akinek eddig volt pénze az eddig is megfizette ezeket a szolgáltatásokat, hogy több pénze lett, nem nőtt gyorsabban a haja és nem lett 2x akkora az étvágya, magyarul ezekből a szolgáltatásokból nem vett többet igénybe.
Ugyanakkor az a jelentős tömeg aki viszont rosszabbul járt, már nem tudja igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat.
Így "vicces" módon az adócsökkentés azzal járt hogy a gazdaság leállt.
Legalábbis az összes boltos, szolgáltató ismerősöm ezt tapasztalja. Népies egyszerűséggel azt mondják: "Nincs az embereknek pénze".

marco74 2012.09.10. 13:31:03

@Di622: Amit írtál részben igaz lehet. Az egykulcsos adó tényleg nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, de az nálad is csak hasra ütés, hogy ki és hogyan költötte el azt a többlet pénzt, lehet, ha nincs ez az intézkedés sokkal nagyobb minuszban lenne Magyarország. Azt, hogy az embereknek nincs pénze, a sváci frank törlesztöhitelek megugrása, vagy az egyéb különféle jelzálog és személy hiteleik visszafizetése nagyobb hatással volt, mint a személyadó kedvezmények elvétele, különösen a minimálbér felemelése után.
Bibliai hasonlattal a (a túlzó hitelezés miatti)hét bő esztendő után , eljött a hét szűk esztendő (szükülő nemzetközi piacok, kevesebb pénz belföldön a hitelek visszafizetése miatt), ezek az intézkedések lehet, hogy csak kármentésre voltak elegek, de attól, még hogy negatív tartományban van az összteljesítmény nem biztos, hogy nem javított a magyar gazdaság helyzetén.

Magyarországot elfelejtik a nemzetközi helyzet tükrében nézni,fél Európában válságban általában is csökkentve a keresletet. A bankok realgazdaságnak való hitelezése jelentős mértékben csökkent.
Amit írtam nem vicc, egész egyszerűen az IMF ellentmondoó követeléseire vagy iránymutatásaira hívtam fel a figyelmet. Melyik kérdésre adott választ nem érted, vagy találod viccesnek?

marco74 2012.09.10. 13:49:49

@Di622: helyesen az egyik túl bonyolúltra sikerült összetett mondat:
Magyarországot elfelejtik a nemzetközi helyzet tükrében nézni,fél Európában válságban, csökken a kereslet, szűkítve a magyar vállalatok lehetőségeit is, hogy bővítsék a termelésüket.

laci0011 2012.09.11. 10:27:33

Legészrevehetőbb magyar sajátosság,amit soha nem fog érteni a külföld:mindenki hülye,csak nekem van áramszedőm...Alaptörvénybe foglalandó:Márpedig a farok csóválja a kutyát!Ha egyszer kipateroltuk az IMF-t,és utána visszahívjuk,mégis miről beszélünk?Mire kreál halállistát bárki is?Fel kéne hagyni a nagyzolással és felfogni nem körülöttünk forog a világ!A nagy arc mögött semmiféle tudás vagy hozzáértés nincs,ezt kell folyamatosan magyarázni!
süti beállítások módosítása