HTML

Szerzők

Orbán szerint a világ

Sokak számára ma Magyarország egy sötét, gonosz hely, ahol minden rossz Alfája és Omegája egyetlen ember, talán maga az ördög, a félelmetes nagyúr! Valahol azonban ez a világ véget ér, és ott kezdődik egy új. Lépj be a kapuján! Lépj be Orbán világába!

Friss topikok

Címkék

Amiben biztos voltál, hogy tudod Matolcsyról, de rosszul tudod!

2013.02.15. 13:56 marco74

A tavalyi GDP adatok közreadása után ismét, felerősödött azok kórusa, akik a gazdasági miniszter kudarcáról beszélnek. Nézzünk a számok mögé, helyezzük a magyar gazdaságot nemzetközi kontextusba! Vajon valóban akkor is  rossz-e Matolcsy teljesítménye, hogy ha a nemzetközi trendek és folyamatok keretébe illesszük?

Matolcsy miatt nincs hitelezés!

Az európai bankok túlhitelezték magukat, sora adják el leányvállalataikat, hogy legyen fedezet a forrásaik mögött illetve, a hitelezést is azért állították le, hogy rendbe rakják könyveiket. Az európai bankprobléma legalább olyan súlyos, mint amilyen Amerikában volt a 2008-as ingatlanpiaci lufi kipukkadásakor. A különbség az, hogy az európaiak sokkal óvatosabbak és semmilyen banknál és országnál nem akarják hagyni, hogy bedőljön.  Ennek sajnos ára van! A sokkszerű, ámde gyorslefolyású korrekció helyett Európa akár évtizedekre is berendezkedhet a helyenként recesszióval váltakozó stagnálásra vagy legjobb esetben is az alacsony növekedésre.

Minderre Olivier Sarkozy, a francia elnök fiatalon Amerikába szakadt féltestvére, is utalást tett egy jelentős amerikai befektetői internetes portálon közzétett beszélgetésben.

Más vélemények szerint a piacok törvényszerűségét hagyják figyelmen kívül, azzal, hogy rosszul prosperáló bankokat tartanak életbe, a nyugati világ egyre inkább hasonlít egy központilag irányított tervgazdasághoz, ahol a legnagyobb vállalatait és bankjait kisegíti az állam.

 

Valóban unortodox-e a magyar politika?

Attól függ mint értünk rajta, de Nyugat-Európában és Amerikában mást. Ugyanis a nyugati világban elsősorban a klasszikus USA befolyási övezeten belül (Japán, EU) paradigmaváltás van a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban. A 2008-as válság óta ezek a jegybankok elektronikusan teremtett (QE) pénzükkel heves államkötvény vásárlásba kezdtek. Így két dologgal is segítik kormányaikat. Egyrészt ezzel finanszírozzák a válság nyomán megugró állami kiadásokat. Másrészt az alacsonyan tartott kamatok fenntarthatóbbá teszik az eladósodási pályát. A nyugati sajtóban elsősorban ezeket a jegybanki beavatkozásokat hívják unortodox vagy nem konvencionális politikának, a köznyelv pedig egyszerűen pénznyomtatásnak. 

Mivel a reál és magánszektorban nem érte el a kívánt hatást (nem indította be a gazdasági növekedést), azóta további ötletek kerültek elő a jegybank lehetséges beavatkozásairól egyre radikálisabb formában. Ilyen például a 'helikopter pénz' névvel fémjelzett ötlet. A kifejezés arra utal, hogy a jegybank államkötvény vásárlás helyett, mivel nem sok kimutatható pozitív hatása volt a reálgazdaságra, közvetlenül az államhoz juttatatna pénzt, hogy költéseikkel beindítsák a gazdaságot. Így a piacokat teljesen kirekesztik az állami deficit finanszírozásból, csökkentve kiszolgáltatottságukat. Egy pozitív forgatókönyv szerint a várt piaci reakciók a font drasztikus leértékelésével is segítené a brit versenyképesség helyreállítását. Magyarországon ezekre a lépésekre a jelenlegi jegybanki vezetés miatt nem volt eddig lehetőség (Más kérdés, hogy valójában Magyarország megteheti-e ezen lépéseket, anélkül, hogy a piacok büntetnék Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek elv alapján).

Rosszabbul teljesítünk a régiós országoknál.

Ez is igaz, de az e mögött meghúzódó számos ok nem róható fel Matolcsynak. A lengyel gazdaság a régió legnagyobb gazdasága, nagy belső piaca kevésbé kitett a nemzetközi trendeknek. Ráadásul még a válságot megelőzően lengyelek millió vándoroltak ki Nyugat-Európában, akik most már hazautalásaikkal és visszatelepülésükkel erősítik a gazdaságot. A cseh bankszektor, amely jelentős részben hazai, közel 0%-on finanszírozza a cseh államadóságot. A szlovén gazdaság is zsugorodik, ráadásul mindenórás a nagy bankjai megmentését szolgáló mentőcsomag, amely teljesen átfestheti a képet. A térség többi államáról általában elmondható, hogy kevésbé volt jelentős a külföldi privatizáció, s ezért alacsonyabb a kiszivattyúzott jövedelem aránya is. Állami költésekkel a 3%-os deficit határt meghaladóan tudták helyettesíteni a visszaszoruló magánszektori gazdasági tevékenységet, és így tompítani a szabadpiaci recessziós hatásokat. Mivel Magyarország ellen már 2004 óta húzodik a túlzott deficit eljárást, az országnak semmi mozgástere nem maradt, hogy ne kockáztatná az uniós támogatások elvesztését, ha átlépné a 3%-os határt

 

A GDP csökkenésről

A fent említett okokból egyenesen következik a GDP csökkenés. Röviden összefoglalva:

1.A lakossági fogyasztás visszaesése, és ebben a legnagyobb szerepet játszó lakossági hitelprés, amely jelentősen leszűkítette a lakossági költekezést és ezzel kódolta a kisebb gazdasági teljesítményt. A kormányzat  a végtörlesztéssel és az árfolyamgáttal tett ez ellen. Ugyanis a visszafizendő hitel mérséklésével nagyobb elkölthető összeget hagyott a lakosságnál.

2. Az exportpiac szűkülése. Ezt külső tényezők befolyásolják: az euró zóna pénzügyi rendszerének válsága és az ebből fakadó fogyasztás-visszafogás.

3. Az állami költekezés visszafogása, amely kényszerű szükségszerűség, de negatív hatása a beruházásokra és a gazdasági növekedésére szintén közgazdasági törvényszerűség.

17 komment

Címkék: jegybank Orbán GDP Matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://orbanszerintavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr85081761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2013.02.15. 15:35:43

Tehát akor mégsem: elmebetegmatolcsy?

politikus-omm 2013.02.17. 20:10:19

Nekem tetszik, üdítő a sok fröcsögős poszt között...

mizrolist 2013.02.17. 23:11:07

"Tudomásom szerint nincs más régióbeli állam túlzott deficit eljárás alatt."

Azért ebben ne legyél biztos: www.portfolio.hu/gazdasag/mi_erkezik_brusszelbol_egy_het_mulva_2.179695.html
Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Csehország, Románia, Lettország és Litvánia is túlzott deficit eljárás alatt áll jelenleg a környező országokból - csak Észtország és Bulgária nem.

Jaffar 2013.02.18. 09:48:31

Hjába no, kell a fizetett kormánypropaganda, nehogymá kritika érje ezt a tündérmesét. Nincs itt semmi látnivaló. Minden a legnagyobb rendben. Oszoljanak kérem!

fantomasyoyo · http://mennyapokolba.blogspot.com 2013.02.19. 04:38:57

@politikus-omm:
Valóban, a fő gond ma Magyarországon a fröcsögés.
Szerintem elég volna a hatalom iránt lojális médiát tanulmányozni, ott matolcsybácsi bababácsi. Fröcsögés nélkül.

holinthewol 2013.02.19. 10:17:46

Akkor jó nektek otthon? Minden oké? Jeeeeeeeeeeeeee! Csak tudnám, hogy akkor mi a faszért jöttök ide nyugatra annyian az utóbbi másfél évben???? Maradjatok otthon és csókolgassátok Matolcsyt. Ezt a blogbejegyzést sokszorositani kéne és repülőgépből szétszórni Magyarország felett mint örömhírt! Hahó, jó nektek otthon! Maradjatok ott! Nem kell fröcsögni, meg menekülni, csak a mocskos libsik, meg a jódeai bolsevik népi mozgalom terjeszti Orbán ellen a sok aljas rágalmat, ami baj van, arról Gyurcsány tehet, de ez már az elrugaszkodás éve, minden jó lesz! :D

Zka77 2013.02.19. 10:59:35

Ez komoly akar lenni, vagy valami ironikus szerzemény?

VadMacs 2013.02.19. 11:51:54

A szerző tényleg Eltolcsy tündérországában él.

Az alacsony keresetűektől elvett adójóváírás, a vállukra rakott nagyobb adóterhelés az gondolom smafu, igaz? És mivel ilyen emberek is bőven vettek fel hitelt, természetesen ők, a legnagyobb számban lévők is nagyon jól jártak a végtörlesztéssel, igaz?

Azt bevallani, hogy jobban jártak volna a tömegek unortodoxia helyett normális gazdaságpolitikával, erősödő forinttal, gondolom felérne egy politikai öngyilkossággal. Mert akkor hogy a retekbe shortolhatnának a narancs elvtársak, ugye...?

s 2013.02.19. 11:54:14

Az úgy van, hogy az ember gondol valamit, aztán keres hozzá érveket, amivel meggyőzi magát. Mindenki így csinálja, ezért nem hibáztatlak. Viszont azt gondolom, hogy te nem a valódi tényekre gondoltál, és nem a valóságos körülményekkel igazoltad.

Szeretnék veled elmenni egy kocsmába, meginni pár sört és ultizni egy kicsit. Tudod, az úgy van, hogy nem szívesen hagyjuk, hogy a másik megcsinálja a játékát, ezért a licit során egyre vadabb dolgokat kezdünk bemondani. Ebben talán hasonlít valamennyire a választási ígérgetésekre ez a játék. Csak aztán ott is van egy pont, amikor el kell kezdeni játszani. Teszem azt, mondjuk én nem akartam kifizetni a terített betlidet, felvettem a talont, és bekonferáltam egy piros 40-100, ulti, négy ászt. Te persze tudod, hogy ebből valamennyi nem lesz igaz, de a művészet azt megtippelni, hogy mégis melyik. Azt meg kellene kontráznod, hogy közel nullszaldós legyen a mutatvány. Ott ez a fajta gondolkodás - már ne is haragudj - nem sok segítség lesz számodra. Ott eljön az igazság pillanata, épp úgy ahogy orbánék esetében is el fog jönni. Szerintem ezek a gyerekek nem is tudnak ultizni, sőt, szerintem te sem tudsz. Nagy kár. Ha beleszólhatnék az oktatási reformba, az ultit kötelezővé tenném. Rendkívüli módon pallérozza az elmét, és hozzásegít ahhoz, hogy az ember képes legyen stratégiai terveket alkotni. Arról nem is beszélve, hogy mindannyiunkat megmentene attól, hogy hülyeségeket kelljen hallgatnunk.

marco74 2013.02.19. 12:30:33

@s: Tudok ultizni! :) Bár, sajnos egyetemista koromba játszottam utoljára(sokáig voltam egyetemista)!
Az a baj azt a 'játékot', amiről én írtam, nem hárman játszák! A jelenlegi játékot úgy hívják: hol robban a bomba! S bár sűrűn passzolgatják a bombát Orbánnak, ő viszont egyenlőre nagyon gyorsan továbbpasszolja. Sőt, arre is készül, mi lesz azután ha felrobban a bomba.
Nekem meg az furcsa, mennyire nem tudják egyesek, mi folyik körülöttük, miközben el van foglalva mumusaikkal, vagy éppen a kedvenc játékaikkal.

nincs1itt 2013.02.19. 12:58:37

Na akkor már világos, hogy miért JÓ, ami nem az.
Szóval, az elmúlt kb. 2,5 évben azért fokozódott az elvándorlás, mert minden rendben ment. Aha... További kérdésem, csak annyi, hogy ha minden rendben, csak és kizárólag "külső tényezők" okozzák a hazai bajokat, akkor miért nem látszanak, hathatós lépések.

piglet is shine 2013.02.19. 13:39:12

A cikk még akár jó is lehetne, elsősorban a szolídabb hangvétel és a pozitívum keresés miatt. Viszont semmit nem old azon a hiányérzeten, ami az utolsó bekezdés után jelentkezik: lehet, hogy Matolcsy ésszerű megközelítésben kezdett hozzá a gazdaság rendbetételéhez és az adósság csökkentéséhez, de az azóta eltelt idő (most már majdnem három év) alatt működésképtelennek bizonyult elemekről máig nem akadt le. Nem jutott el az ad-hoc ötletek megszülésétől és gyorsított felnevelésétől addig, hogy legalább úgy tűnjön, képes átlátni az egészet, és azt, hogy milyen intézkedésnek milyen hatása lesz.
Ha egyedül nem képes átlátni (ezzel nincs is semmi baj, egy embernek lehetetlen feladat), akkor a részterületek eredményeit, jelentéseit figyelembe véve kérhet szakértői segítséget.
Kicsit sem értek a gazdasághoz, de innen lentről a józan eszem azt súgja, hogy két dolgot nem szabadna tenni vele: politikát keverni bele (a minimálisan elengedhetetlen mértéken felül, ti. hogy épp melyik jelű csoport kapta meg a homokozót, és hogy őket most négy évig picit jobban szerethetjük), valamint életképtelen - vagy pláne feszültséget teremtő - modelleket fenntartani. Ki van zárva, hogy nem volt/van lehetőség korrekcióra, visszavonulóra, kiigazításra. Még csak nyilvánosnak sem kell lennie, ha rémálmaik lesznek a gondolattól, hogy Egyszeri Józsi kibeszéli őket a kocsmában, mert beismerték, hogy valami nem úgy működött, ahogy elképzelték. Bele lehet tenni egyszerűen a közlönybe, akit érint, úgyis megnézi.
Itt a legnagyobb hiba az, hogy még ha nem is ez a szándékuk, a kommunikációjukban tökéletesen hozzák a a szociopata összes szindrómáját: nem szeret, nem szorong, nem tanul. Persze lehet mindösszesen annyi a céljuk, hogy megfaragják saját szobrukat. Csak ezért kár volt nyolc évet várni. Nekik is, nekünk is elveszett idő.

mizrolist 2013.02.19. 18:54:01

@marco74: aki azt hiszi, hogy Matolcsy jól csinálja a dolgát, az tényleg nem tudja, mi folyik körülötte. Sőt, a te információid is eléggé hiányosak, amint arra korábban már rámutattam, és ami miatt javítanod is kellett az írásodon...

anonymand 2013.02.19. 21:09:48

Tisztelt marco74!

"A fent említett okokból egyenesen következik a GDP csökkenés." - tetszik ez a mondatod.
Ízlelgetem.
Tényleg, jó hogy írod, megértem.
Amit viszont nem értek, az az, hogy mindezt unortodox szemállású Maximus Balfus, ki egyik szemével a múltba réved, míg a másikkal a jövőt fürkészi, miért nem látta?
Kérlek, adj egy autentikus forrást, ahol ellenőrizhetem, hogy ő melyik évben tudta előre (mondjuk 6 hónapra) megközelítő pontossággal megsaccolni, hogy mi lesz.
De komolyan!
Legyen az belső fogyasztás, GDP növekedés, vagy bármi.

Előre is köszönöm megtisztelő válaszodat!

Tisztelettel:
anonymand

marco74 2013.02.19. 23:24:30

@anonymand: Ugyanúgy tévedhet Matolcsy, ahogy hitelminősítők nem látták az utóbbi 80 év legnagyobb gazdasági válságát. Ugyanúgy, ahogy az IMF sem tud pontosan megjósolni semmit és folyton utólag módosítgatja a számait. Ugyanúgy, ahogy az eurozónában meg egy fél éve nökvekedést jósoltak, majd végül 0,6 %-os GDP visszaesésnél kötöttek ki. S mindezt úgy, hogy ők egyébként egy kicsivel, mind több közgazdászt fizetnek, hogy fürkészék ki a jövőt, ha lehet minél pontosabban.

anonymand 2013.02.20. 02:35:23

@marco74:

Tisztelt marco74!

Köszönöm, hogy megtiszteltél válaszoddal.

Válaszodban visszatérő szó az "ugyanúgy". Amivel nem is vitatkoznék, mert akár igaz is lehetne.
De van egy apró bökkenő (és ettől még a részigazságod megmarad).
Az utóbbi 80 év legnagyobb gazdasági válságát (megjegyzem nem ezt a szerencsétlen kormányt sújtotta, de ez más lapra tartozik) más sem látta előre. Ellentétben a hazai viszonyokkal, ahol is, ha emlékezetem nem csal, a kincstári optimizmusban rejlő tévedésekre úgy jobb,- mint baloldali (ne adj Isten, független) közgazdászok, elemzők tömkelege hívta fel a figyelmet. Ami azért nem kis különbség.
Ezt Te is el kell ismerd.

A tévedés jogát is elismerem. Mindenki tévedhet, de nem ennyit, nem közel három éve folyamatosan, miközben úgy ellenfelei, mint sajátjai (pl. Professzorok Batthyány Köre) nyersen, vagy finoman tévedéseire már a tervezés pillanatában felhívják a figyelmet.
"Nem hibáztathatók a közgazdászok azért, mert nem látták előre a válság kirobbanásának pontos dátumát, vagy mert nem jósolták meg a Lehman Brothers bukását. Azért viszont hibásak, hogy nem figyelmeztettek az egyensúlytalanságokra, például az ingatlanárak elszabadulására, a bankok túlzott spekulációira, vagy a felduzzadt hitelállományok veszélyeire - írja Krugman." - írta a Pénzügyi Szemle Online Blog 2012-ben.
Azt pedig te sem állíthatod, hogy ..."nem figyelmeztettek az egyensúlytalanságokra,"... és egyéb bakikra.
Szóval lehet használni az "ugyanúgy" szót, csak a helyzet nem volt ugyanolyan.

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása